
3. Objects 
 
Amend paragraph to not refer to Scotland or Northern Ireland 
Nothing in this constitution shall authorise an application of the property of the 
CIO for the purposes which are not charitable. 
 

6. Benefits and payments to charity trustees and connected 
persons 
 
Remove square brackets around “30” to include it 
(b) “connected person” includes any person within the definition set out in clause 
30 (Interpretation); 
 

9. Membership of the CIO 
 
Add requirement to be 18 years or older to align with Safeguarding Policy 
 

A member must be 18 years or older. 
 
Remove brackets around (ii) to include approval of membership 
(1) Admission of new members 

(b) Admission procedure 
(ii) shall, if they approve an application for membership, notify the 
applicant of their decision within 21 days; 

 
Remove brackets around (iv) to include refusal of membership 
(1) Admission of new members 

(b) Admission procedure 
(iv) shall, if they decide to refuse an application for membership, 
give the applicant their reasons for doing so, within 21 days of the 
decision being taken, and give the applicant the opportunity to 
appeal against the refusal; and 
  

Add 
(3) Duty of members 
 
Members are encouraged to update the CIO records by themselves (self service 
online) or advise the charity trustees in writing of a change in their contact details 
(email, address, phone) as soon as practically possible. 

 

10. Members’ decisions 
 
Remove brackets around “28” in (b) to include 
(4) Decisions that must be taken in a particular way 
 

(b) Any decision to amend this constitution must be taken in accordance 
with clause 28 of this constitution (Amendment of Constitution). 

 



11. General meetings of members 
 
Remove brackets around “13” in (1) to include 
(1) Types of general meeting 
 
There must be an annual general meeting (AGM) of the members of the CIO. The 
first AGM must be held within 18 months of the registration of the CIO, and 
subsequent AGMs must be held at intervals of not more than 15 months. The 
AGM must receive the annual statement of accounts (duly audited or examined 
where applicable) and the trustees’ annual report, and must elect trustees as 
required under clause 13. 
 
Amend days to notify members to be 21 days (from 14) & Add (f) 
(3) Notice of general meetings 
 
(a) The charity trustees, or, as the case may be, the relevant members of the 
CIO, must give at least 21 clear days notice of any general meeting to all of the 
members, and to any charity trustee of the CIO who is not a member. 
 
(f) Nominations for charity trustees must be sent to secretary electronically or by 
post 7 days before the meeting. Nomination forms will be sent with the notice of 
the general meeting. 
 
Amend paragraph to qualify each member has one vote. 
(6) Voting at general meetings 
 

(a) Any decision other than one falling within clause 10(4) (Decisions that 
must be taken in a particular way) shall betaken by a simple majority of 
votes cast at the meeting (including proxy and postal votes). Every 
member has one vote. 

 
Remove brackets around “organisations” to include 
(7) Representation of organisations and corporate members 
 
Add 
(9) Objectives of annual meeting 
 
i.  Approval of previous year’s minutes. 
ii. Adoption of annual charity trustees report and accounts. 
iii. Election of charity trustees. 
iv. Appointment of an independent examiner or auditor. 
 



 
Add (as per Pat @ HVA) 
(10) Proxy voting 

(a) Any member of the CIO may appoint another person as a proxy to 
exercise all or any of that member’s rights to attend, speak and vote at 
a general meeting of the CIO. Proxies must be appointed by a notice in 
writing (a “proxy notice”) which: 

i. states the name and address of the member appointing the 
proxy; 

ii. identifies the person appointed to be that member’s proxy and 
the general meeting in relation to which that person is 
appointed; 

iii. is signed by or on behalf of the member appointing the proxy, 
or is authenticated in such manner as the CIO may determine; 
and 

iv. is delivered to the CIO in accordance with the constitution and 
any instructions contained in the notice of the general meeting 
to which they relate. 

(b) The CIO may require proxy notices to be delivered in a particular form, 
and may specify different forms for different purposes. 

(c) Proxy notices may (but do not have to) specify how the proxy 
appointed under them is to vote (or that the proxy is to abstain from 
voting) on one or more resolutions. 

(d) Unless a proxy notice indicates otherwise, it must be treated as: 

i. allowing  the person appointed under it as a proxy discretion as 
how to vote on any ancillary or procedural resolutions put to the 
meeting; and 

ii. appointing that person as a proxy in relation to any 
adjournment of the general meeting to which it relates as well 
as the meeting itself. 

(e) A member who is entitled to attend, speak or vote (either on a show of 
hands or on a poll) at a general meeting remains so entitled in respect 
of that meeting or any adjournment of it, even though a valid proxy 
notice has been delivered to the CIO by or on behalf of that member. 

(f) An appointment under a proxy notice may be revoked by delivering to 
the CIO a notice in writing given by or on behalf of the member by 
whom or on whose behalf the proxy note was given. 

(g) A notice revoking a proxy appointment only takes effect if it is 
delivered before the start of the meeting or adjourned meeting to 
which it relates. 

(h) If a proxy notice is not signed or authenticated by the member 
appointing the proxy, it must be accompanied by written evidence that 
the person who signed or authenticated it on that member’s behalf had 
authority to do so. 

 



Add (as per Pat @ HVA) 
(11) Postal Voting 

(a) The CIO may, if the charity trustees so decide, allow the members to 
vote by post or electronic mail (“email”) to elect charity trustees or to 
make a decision on any matter that is being decided at a general 
meeting of the members. 

(b) The charity trustees must appoint at least two persons independent of 
the CIO to serve as scrutineers to supervise the conduct of the 
postal/email ballot and the counting of votes. 

(c) If postal and/or email voting is to be allowed on a matter, the CIO 
must send to members of the CIO not less than 21 days before the 
deadline for receipt of votes cast in this way: 

i. a notice by email, if the member has agreed to receive notices 
in this way under clause 22 (Use of electronic communication), 
including an explanation of the purpose of the vote and the 
voting procedure to be followed by the member, and a voting 
form capable of being returned by email or post to the CIO, 
containing details of the resolution being put to a vote, or of the 
candidates for election, as applicable;  

ii. a notice by post to all other members, including a written 
explanation of the purpose of the postal vote and the voting 
procedure to be followed by the member; and a postal voting 
form containing details of the resolution being put to a vote, or 
of the candidates for election, as applicable. 

(d) The voting procedure must require all forms returned by post to be in 
an envelope with the member’s name and signature, and nothing else, 
on the outside, inside another envelope addressed to ‘The Scrutineers 
for Bohemia Walled Garden Association’, at the CIO’s principle office or 
such other postal address as is specified in the voting procedure. 

(e) The voting procedure for votes cast by email must require the 
member’s name to be at the top of the email, and the email must be 
authenticated in the manner specified in the voting procedure. 

(f) Email votes must be returned to an email address used only for this 
purpose and must be accessed only by a scrutineer. 

(g) The voting procedure must specify the closing date and time for receipt 
of votes, and must state that any votes received after the closing date 
or not complying with the voting procedure will be invalid and not be 
counted. 



 

(h) The scrutineers must make a list of names of members casting 
valid votes, and a separate list of members casting votes which 
were invalid. These lists must be provided to a charity trustee or 
other person overseeing admission to, and voting at, the general 
meeting. A member who has cast a valid postal or email vote must 
not vote at the meeting, and must not be counted in the quorum 
for any part of the meeting on which he, she or it has already cast 
a valid vote. A member who has cast an invalid vote by post or 
email is allowed to vote at the meeting and counts towards the 
quorum.  

(i) For postal votes, the scrutineers must retain the internal envelopes 
(with the member’s name and signature). For email votes, the 
scrutineers must cut off and retain any part of the email that 
includes the member’s name. In each case, a scrutineer must 
record on this evidence of the member’s name that the vote has 
been counted, or if the vote has been declared invalid, the reason 
for such declaration. 

(j) Votes cast by post or email must be counted by all the scrutineers 
before the meeting at which the vote is to be taken. The 
scrutineers must provide to the person chairing the meeting written 
confirmation of the number of valid votes received by post and 
email and the number of votes received which were invalid. 

(k) The scrutineers must not disclose the results of the postal/email 
ballot until after votes taken by hand or by poll at the meeting, or 
by poll after the meeting, have been counted. Only at this point 
shall the scrutineers declare the result of the valid votes received, 
and these votes shall be included in the declaration of the result of 
the vote. 

(l) Following the final declaration of the result of the vote, the 
scrutineers must provide to a charity trustee or other authorised 
person bundles containing the evidence of members submitting 
valid postal votes; evidence of members submitting valid email 
votes; evidence of invalid votes; the valid votes; and the invalid 
votes. 

(m) Any dispute about the conduct of a postal or email ballot 
must be referred initially to a panel set up by the charity trustees, 
to consist of two trustees and two persons independent of the CIO. 
If the dispute cannot be satisfactorily resolved by the panel, it must 
be referred to the Electoral Reform Society. 



 

12. Charity trustees 
 

Remove brackets around “15(1)(f)” to include & also amend age to 18 
(2) Eligibility for trusteeship 

 
(b) No one may be appointed as a charity trustee: 

• if he or she is under the age of 18 years; or 
• if he or she would automatically cease to hold office under the 
provisions of clause 15(1)(f). 

 
Remove brackets around “12” to include and amend to 8 
(3) Number of charity trustees 
 

(b) The maximum number of charity trustees is 8. The charity trustees 
may not appoint any charity trustee if as a result the number of charity 
trustees would exceed the maximum. 

 
Remove option 1b and 2 completely 

Option 1b 
 

(b) There is no maximum number of charity trustees that may be 
appointed to the CIO. 

 
Option 2 

 
(a) There should be: 
[Not less than… nor more than]… elected trustees; 
[… ex officio trustee[s]; and 
[Not less than… nor more than]… nominated trustees]. 
 
(b) There must be at least [three] charity trustees. If thenumber falls 
below this minimum, the remaining trustee or trustees may act only to call 
a meeting of the charity trustees, or appoint a new charity trustee. 
 
(c) The maximum number of charity trustees that can be appointed is as 
provided in sub-clause (a) of this clause. 
No trustee appointment may be made in excess of these provisions. 

13. Appointment of charity trustees 
 
Remove option 1 completely 
Option 1 
(1) At the first annual general meeting of the members of the CIO all the charity 
trustees shall retire from office;  
 
Remove brackets around “15” and “12(3)” to include 
(4) The members or the charity trustees may at any time decide to appoint a new 
charity trustee, whether in place of a charity trustee who has retired or been 
removed in accordance with clause 15 (Retirement and removal of charity 
trustees), or as an additional charity trustee, provided that the limit specified in 
clause 12(3) on the number of charity trustees would not as a result be 
exceeded; 



 

19. Meetings and proceedings of charity trustees 

 
 
Add 
(1) Calling meetings 

 
(c) Trustee meetings will be held no less than 4 times annually. 

 
Remove brackets around “one third” to include 
(3) Procedure at meetings 
 

(a) No decision shall be taken at a meeting unless a quorum is present at 
the time when the decision is taken. The quorum is three charity trustees, 
or the number nearest to one third of the total number of charity trustees, 
whichever is greater, or such larger number as the charity trustees may 
decide from time to time. A charity trustee shall not be counted in the 
quorum present when any decision is made about a matter upon which he 
or she is not entitled to vote. 



 

22. Use of electronic communications 
 
Add (as recommended by Pat) 
 
(2)  To the CIO 
 

Any member or charity trustee of the CIO may communicate electronically 
with the CIO to an address specified by the CIO for the purpose, so long 
as the communication is authenticated in a manner which is satisfactory to 
the CIO. 
 

(3)  By the CIO 
 

(a) Any member or charity trustee of the CIO, by providing the CIO with 
his or her email address or similar, is taken to have agreed to receive 
communications from the CIO in electronic form at that address, unless 
the member has indicated to the CIO his or her unwillingness to receive 
such communications in that form. 
 
(b) The charity trustees may, subject to compliance with any legal 
requirements, by means of publication on its website – 
 

(i) provide the members with the notice referred to in clause 11(3) 
(Notice of general meetings); 
 
(ii) give charity trustees notice of their meetings in accordance with 
clause 19(1) (Calling meetings);  
 
(iii) submit any proposal to the members or charity trustees for 
decision by written resolution or postal vote in accordance with the 
CIO’s powers under clause 10 (Members’ decisions), 10(3) 
(Decisions taken by resolution in writing), or the provisions for 
postal voting 10(11). 

 
(c) The charity trustees must: 
 

(i) take reasonable steps to ensure that members and charity 
trustees are promptly notified of the publication of any such notice 
or proposal; 
 
(ii) send any such notice or proposal in hard copy form to any 
member or charity trustee who has not consented to receive 
communications in electronic form 



 

25. Accounting records, accounts, annual reports and 
returns, register maintenance 
 
Add 
(3) The Finance Procedures in use by the CIO are available on the CIO’s web site. 
 

30. Interpretation 
 
Add 
A “term" is a period of three years in relation to the period a trustee can hold 
office. 

 


